Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Hinnünk kell az álmainkban ...

2024. október 23., szerda 09:43

1956. október 23-a kedd volt, verőfényes kora őszi nap… 2024. október 22-én szintén verőfényes napsütésben emlékeztek meg az 1956-os forradalom- és szabadságharcról Szákszenden az Emlékparkban.

Az eseményt hagyományosan a Himnusz közös eléneklése nyitotta, majd a polgármester osztotta meg múltidéző és jövőbetekintő gondolatait.

1956. október 23-án a szabadság eszméje kovácsolta össze a magyarokat, akiknek elegük lett az önkényből, a hazugságokból, a félelemkeltésből, az igazságtalanságból. Véget akartak vetni az elnyomásnak, nem akarták, hogy hazánk gyökerek és hit nélküli országgá váljon… Az 1956-os forradalom történelmünk azon pillanatai közé tartozik, amikor az egész nemzet egy emberként lépett fel… Nem rajtuk múlt, hogy akkor 1956-ban ez nem sikerülhetett… – fogalmazott Papp Attila Csaba, aki kiemelte: közel 70 évvel ez események után ma sem kell mást tennünk, csak annyit, amennyit a forradalom hősei megtettek. Hinnünk kell az álmainkban és cselekednünk, tennünk azért, hogy azok megvalósuljanak.

A magyar nemzet mai is szembesül olyan erőkkel, amelyek meg akarják szabni, hogyan éljen, hogyan gondolkodjon, rá akarnak erőltetni olyan dolgokat, amelyek hagyományaival, értékrendjével ellentétesek. Ezek az erők nem tisztelik a nemzeti szuverenitást, nem akarják elfogadni, hogy bár mi is a szabad világhoz tartozunk, arról nem mondunk le, hogy magyarok maradjunk – folytatta, hozzátéve, hogy ezért ma is szükség van arra az összefogásra, amelyet az 56-os és 89-es forradalmárok tanúsítottak.

1956. október 23-án délután tízezernyi budapesti egyetemista indult a Petőfi-szoborhoz. Egyre nőtt a lárma, zúgott, tombolt az utcán a tömeg. Negyvennyolcas dalokat harsogott mindenki, zászlók lengtek, piros-fehér-zöld lobogók. Valamelyik ablakpárkányon megjelent egy fiatalember, a publikumnak feltűnt, figyelték. Kimászott, s akrobata ügyességgel, ollóval kivágta a csillagos népköztársasági címert a lobogó közepéből… - a Százszorszép Dalkör emlékező, a hősök előtt tisztelgő ünnepi műsorában versekkel, prózával elevenedett meg a forradalmi múlt Kolos Péter Tiborné Baranya Szilvia, Havasiné Orbán Ildikó, Pintér Gáborné Balogh Zsuzsanna, Veszpréminé Varga Ildikó tolmácsolásában, s hangzott el a dalkörtől az itt maradottak fájdalmát mindennél érzékletesebben leíró dal, a hatvanas években betiltott, egy nemzedék himnuszának számító „Ha én rózsa volnék”…

Az ünnepség zárásaként a 2017-ben felállított emlékműnél Papp Attila Csaba polgármester és Klestenitz Miklós alpolgármester helyezte el a kegyelet koszorúját, miközben szólt a Szákszendi Dalkör éneke: Megkötöm lovamat ...

november

8 Idősek napja

  • Időpont: péntek 16:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház
december

15 Falukarácsony

  • Időpont: vasárnap 16:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház

Közmeghallgatás

2024. október 22., kedd 06:49

Október 30-án tart közmeghallgatást a szákszendi önkormányzat.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek