Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

A szabadságharc vértanúira emlékeztek

2024. október 7., hétfő 10:22

Az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulójára emlékeztek péntek délután Szákszenden az Emlékparkban felállított kopjafánál. Az intézményvezetők, az egyházi és önkormányzati képviselők, illetve minden jelenlévő köszöntése után a Himnusz közös eléneklése nyitotta meg az ünnepélyt.

Ezután Papp Attila Csaba polgármester tisztelettel emlékezett a nemzet vértanúira, a magyar honvédsereg 13 tábornokára és Magyarország első alkotmányos miniszterelnökére, Batthyány Lajosra, akik 1849. október 6-án a legdrágábbat, életüket adták a szabadság reményében. A polgármester hangsúlyozta, hogy bár a harcot elbukták, de a szabadságért küzdő hazafiak halála mégsem volt hiábavaló, hiszen nemzetünk elindult a polgári fejlődés útján. A szabadságharc eredménye volt egyebek mellett a jobbágyfelszabadítás, a közteherviselés és a törvény előtti egyenlőség kihirdetése. Mindezek nem jöhettek volna létre, ha a különböző nemzetiségek (horvátok, szerbek, németek, osztrákok, örmények és magyarok) nem fogtak volna össze a közös cél érdekében. De vajon napjainkban is képesek vagyunk az összefogásra, együttműködésre, vannak még közös céljaink? Tette fel a kérdést Papp Attila Csaba, majd a beszédét azzal zárta, hogy soha nem késő belátni, hogy a megálmodott, szabad országért együtt és mindenkinek tennie kell.

Az elgondolkodtató szavak után az Öveges József Általános Iskola növendékeié volt a főszerep, akik történelmi visszatekintőt adtak a vértanúk emlékére Palotainé Papp Éva felkészítésével. A gyerekek visszarepítették a jelenlévőket a szabadságharc leverése utáni kegyetlen megtorlás időszakába, melyet a szitáló eső mellett Petőfi Sándor és Juhász Gyula versei, illetve Lévay József Aradi vértanúkról szóló balladája tettek még szívszorítóbbá.

Az előadás után az önkormányzat nevében Papp Attila Csaba polgármester és Kovács Laura kirendeltségvezető, illetve az Általános Iskola nevében Palotainé Papp Éva igazgató és Horváthné Stier Katalin igazgatóhelyettes elhelyezték a kegyelet koszorúit az emlékművön. A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult.

október

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
november

8 Idősek napja

  • Időpont: péntek 16:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház
december

15 Falukarácsony

  • Időpont: vasárnap 16:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek