Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Újabb pályázat benyújtásáról döntöttek

2024. május 23., csütörtök 12:47

Tíz napirendet tárgyaltak a május 22-ei ülésükön a szákszendi képviselők, a többi között módosították az idei évi költségvetést, elfogadták az elmúlt esztendő zárszámadási rendeletét, döntöttek a tanévkezdési támogatásról és újabb pályázat benyújtásáról is határoztak.

Tavaly a költségvetés végrehajtása során az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatait az előző évekhez hasonló színvonalon látta el, biztosított volt a költségvetésének bevételi kiadási egyensúlya, működése, az intézmények működőképességének megőrzése és a folyamatban lévő beruházások befejezése, likviditási nehézség nem adódott, az intézményeknél és az önkormányzatnál is a takarékos gazdálkodás volt a jellemző – állt a költségvetés végrehajtásáról készült beszámolóban.

Papp Attila Csaba polgármester szóbeli kiegészítésében a sikeres pályázatokat emelte ki: a települési önkormányzatok szociális tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó forrásból 1.146.810 forintot nyertek el 43 köbméter tűzifa vásárlásához, így 42 háztartást részesíthettek támogatásban. A faluház TOP Plusz-os, majdnem 70 milliós támogatásból megvalósuló fejlesztése jelenleg is tart. Mintegy 83 millió forintos támogatásból elkészültek a csapadékvíz-elvezető árkok, 787 ezer forint értékben bővítették a kamerarendszert, a gyalogos átkelőhely kialakítása 4.5 millióba, az iskolai lakás felújítása 2 millió 156 ezer forintba került.

A tanévkezdési támogatásra két javaslatot nyújtott be a polgármester. Mindkét javaslatban szerepelt, hogy a nyolc-és hatosztályos képzést biztosító oktatási intézmény 5-12. évfolyamán tanuló diák, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézménybe járó, 25 év alatti tanuló, középfokú iskola nappali oktatási munkarendje szerint 9-13 évfolyamon, 20 év alatti tanuló és felsőoktatási intézmény nappali tagozatos, 25 év alatti hallgató részesülhessen támogatásban. Az „A” javaslat szerint a Szákszendi Öveges József Általános Iskolába járó diák, a „B” alternatíva szerint pedig az általános iskola 1-8. osztályos tanulója intézménytől függetlenül részesülhet támogatásban. Az Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság az „A”, a Szociális, Kulturális és Sport Bizottság pedig a „B” alternatíva elfogadását javasolta, a testület végül minősített többséggel az „A” mellett voksolt.

Az elfogadott rendelet szerint az általános iskolás tanulókat, a nyolc-és hatosztályos képzésben tanulókat, valamint a középiskolás tanulókat tízezer, a speciális oktatási intézmény és felsőfokú oktatási intézményben tanulókat húszezer forintos tanévkezdési támogatásban részesíti az önkormányzat, a kérelmeket szeptember 1-jétől 30-áig lehet benyújtani.

A folytatásban határoztak az óvoda igazgatói munkakörének betöltéséről. Elhangzott, hogy egy pályázat érkezett be. Az aspiráns nem rendelkezik igazgatói szakképzettséggel, de vállalta, hogy megszerzi, ezért a képviselők úgy határoztak, hogy 2024. augusztus 1-jétől 2026. július 31-éig Fodorné Pintér Veronikát bízzák meg az igazgatói teendők ellátásával.

Bár választás lesz júniusban és biztosan változik a testület összetétele, az élet nem állhat meg és ez idő alatt is meg kell ragadni a lehetőségeket – vezette fel a polgármester a 8-as napirendet, amely a Magyar Falu Program egyik pályázati forrásának megcélzására tett javaslatot. Az előterjesztéssel a képviselők is egyetértettek, így döntöttek arról, hogy pályázatot nyújtanak be az igényelhető legmagasabb támogatási összegre, 45 millió forintra. Siker esetén a Győri utca végén található buszfordulót tervezik felújítani: a két oldalát szegélykővel kirakatni és nagyjából 300 négyzetméter aszfaltborítást, rézsűt, szikkasztó árkot, a buszfordulótól a szennyvíztelep felé az első villanyoszlopig szilárdburkolatú utat kialakítani, s ha marad forrás, akkor a Szákszend külterület 0219/12 helyrajzi számú út aszfaltozására is sor kerülhet.

szeptember

14 Őszköszöntő

  • Időpont: szombat 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 14:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek