Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Őszköszöntő kánikulában

2023. szeptember 12., kedd 06:12

Alaposan rácáfolt az időjárás szeptember 9-én a program elnevezésére, hiszen Szákszenden a harmadik Őszköszöntő rendezvényre várták a helyieket, miközben hétágra tűzött a nap, amit – természetesen – senki sem vett zokon. A Faluház melletti rendezvénytéren, a füves területen és a sportpályán válogathattak a családok, kicsik és nagyok a programkínálatból, sőt, a rendezvény napjára az új játszótér is elkészült.

Barota Róbert képviselő kezdeményezésére és koordinálásában több mint harminc helyi, tatabányai, székesfehérvári motoros indult el 14 órakor a száki evangélikus templomtól, hogy a Faluházhoz érkezve mindenki megcsodálhassa a különböző típusú és korú vasparipákat, köztük legkorosabbként Klestenitz Miklós 1956-os D-Csepel veterán motorkerékpárját.

A vendégeket koradélután Papp Attila Csaba polgármester köszöntötte, aki megnyitójában köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik közreműködése, segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a III. Őszköszöntő rendezvény. Ekkor jelentette be, hogy előző nap megérkezett az önkormányzati beruházásból megvalósult új játszótér használatához szükséges engedély, így máris birtokba vehetik a falu legkisebbjei. A helyhatóság önerőből, 3,5 millió forintból készíttette el az új játszóteret, a fejlesztést a játszóeszközök forgalmazója kedvezmény biztosításával segítette. A régi játszótér már annyira elavult volt, hogy nem kapták meg rá a tanúsítványt, ezért határoztak a beruházás mellett. Mostantól egy kombinált hinta és mászófal, csúszda várja a gyerekeket, valamint a korábbi mérleghinta és hamarosan a rugós játékot is visszahelyezik.

A rendezvény segítőinek, támogatóinak, közreműködőinek sorát gyarapították – többek között – a Szákszendi Gazdák Társult Vadászegyesület, a Bányató Horgász Egyesület, a Szákszendi Horgász Egyesület tagjai. Az egyesületeknek köszönhetően őzpörkölt, tócsi, halászlé, sült hal várta a finom falatokra vágyó vendégeket, az Öveges József Általános Iskola Szülői Munkaközössége pedig a gyerekek számára jótékonysági hot-dog vásárt tartott. Természetesen a desszert sem hiányozhatott, a Mini Bölcsőde jótékonysági alapon palacsintát és gyümölcssalátát kínált, az óvodás szülők pedig számos ízletes, finom süteményt.

A családok, gyerekek nem csupán a bőséges gasztronómiai kínálat láttán jöhettek zavarba, hiszen a helyi kézművesek, a szociális intézmény napközisei is kínálták a portékáikat, a kicsiket pedig tengernyi játszási lehetőség csalogatta. Volt szöszmötölő, arcfestés, csillámtetkó, kenderkóc népi játszóház, ügyességi játékok, és fegyversimogató.

A délután folyamán elsőként a modern tánccsoport lépett színre, amely ma már 22 gyermeket foglalkoztat. A csoport a pandémiát követően szerveződött újra 2022 szeptemberében, az egyik új oktató Müller Bence lett, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként, 10-től 18 éves korig vállalta a gyerekek tanítását. A kisebb gyermekek a másik csoportban 3 éves kortól jelentkezhetnek az óvodás csoportba, 6 éves kortól a kisiskolásba. A kiscsoportosok a „Pitypangok tánca” és a „Pillangók tánca”, a Top Dance formáció a Netlixes sorozat ihlette „Wednesday” és „A Barbi”, a kisiskolások Zumba jellegű és a „Casper” című koreográfiákkal sarkallták tapsra a jelenlévőket, majd a Bokodi Sportegyesület Művészkerékpár Szakosztályának tagjai adtak ízelítőt abból, hogy kitartással milyen hajmeresztőnek tűnő elemek, trükkök mutathatóak be egy és két keréken. A közönség tapsolhatott junior és felnőtt magyar válogatott versenyzőknek, Európa Bajnoki bronzérmes párosnak, és edzőjüknek, Schön Martinnak, aki világbajnoki 4. helyezettként igyekszik átadni tanítványainak minden tudását.

Az Őszköszöntő folytatásaként érkezett a Kangoo Jumps Tatabánya csapata, kicsivel később a játékos sorversenyen három csapat küzdött a helyezésekért. A „Fő utca nem lazít” valóban nem lazított, mindenkit maga mögé utasított, s hogy a sikert újabb mozgással koronázzák meg, ajándékként bowling pályabérlési lehetőséget vehettek át, a csapatokat erősítő négy gyerkőc pedig, mint „Szákszend legsportosabb gyerekei”, egy-egy tábla csokoládét. Este 6-kor a pályán a labdarúgás vette át a főszerepet, a hazai drukkerek örömére a Szákszend öregfiúk – Ács öregfiúk mérkőzésen a vendéglátók 7-4 arányú győzelmet arattak.

A rendezvényt a korábban is nagy sikert arató Moongose együttes koncertje, végül utcabál zárta az Elektron Band muzsikájára.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

szeptember

14 Őszköszöntő

  • Időpont: szombat 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 14:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek