Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Megyebeli cukrászdákban is az ország tortája

2021. augusztus 19., csütörtök 06:16

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” alkotásával, a finomságok 20-ától megyebeli cukrászdákban is megízlelhetők.

Kellemes, könnyű, nem túl édes, biztos, hogy sikeres lesz! – így jellemezte az ország tortáját a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének régiós vezetője. Az aranykoszorús mestercukrász augusztus 17-ére készítette el az úgynevezett „prototípusokat”, de miután a kezdetektől csatlakozott a felhíváshoz, és szerepelteti palettáján az ország tortáit, gyakorlottságának köszönhetően mind könnyebben veszi az „akadályokat”. Idén a legnagyobb kihívást az alapanyagok beszerzése jelentette, hiszen olyan különlegességek is szükségesek, mint például a barackmagliszt, vagy pektin, amely a vízben oldható rostanyagok közé sorolható, szénhidrátokkal rokon vegyület.

A Napraforgó-val az ítészek szerint egy igazi négy évszakos torta született, hiszen a nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

A Magyarország Cukormentes Tortája, a Beszterce rózsája elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélkül készült, a főszerep a sárgabaracké, hiszen a kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel a barackmagliszt formájában.

Az ország tortája augusztus 20-ától Kesztölcön az Erika, Komáromban a Jánoska és Molnár, Tatán a Barta, Petre és Vikor, Tatabányán a Stop, Vértessomlón a Krisztina, Vértesszőlősön a Jenei Cukrászdában ízlelhető meg.

A finomságok receptjei a minőség megőrzése érdekében ezúttal is az év végétől lesznek elérhetők a nagyközönség számára, de Jezsóné Rieder Krisztina idén sem tartja valószínűnek, hogy bárki is elkészítené otthon, s nem csupán a felkészültség, technológia, hanem az egyes, igen magas áron beszerezhető különleges alapanyagok okán is.

szeptember

14 Őszköszöntő

  • Időpont: szombat 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 14:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek