Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Ezeket kell betartani!

2020. december 10., csütörtök 09:57

Országgyűlés november 10-én megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt, ezzel pedig meghosszabbította a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek hatályát. A hosszabbítás 90 napra szól, vagyis 2021. február 8-ig. Eddig lesz tehát veszélyhelyzet, rendeleti kormányzás.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, tehát mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alól mentesülni lehet munkavégzéssel: ekkor azonban magunkkal kell, hogy vigyünk egy dokumentumot, mely igazolja, hogy azért vagyunk kint tilosban, mert dolgoznunk kell. Az igazolás letölthető például a kormányzati koronavírus-információs oldalról.

Nem kötelező pont ezt a papírt kinyomtatni és kitölteni, de a saját készítésű igazolásoknak meg kell felelnie a hivatalos verzió minden tartalmi követelményének. Az igazolást a munkaadó állítja ki. Vállalkozóknál ez azt jelenti, hogy saját maguknak töltik ki és írják alá az űrlapot.

A kijárási tilalom természetesen nem vonatkozik az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetekre, ha ilyen merül fel - mondjuk kigyullad a lakásunk - , akkor nyilván el lehet hagyni a lakhelyet a tiltott idősávban is, értelemszerűen igazolás nélkül. Ugyanez a helyzet, ha életvédelmi céllal kell mozdulnunk.

Szabadon mozoghatnak este nyolc és hajnali öt között a versenysportolók, hogy odaérjenek az edzésükre vagy meccsükre, illetve haza is tudjanak menni onnan. De nekik is fel kell tudni mutatni az erről szóló mentesítő igazolást.

Mentesülnek a kijárási tilalom alól a kutyatulajdonosok is, amennyiben este nyolc és hajnali öt között sétálni viszik a kedvencüket. Fontos viszont, hogy a sétát a lakóhelyük 500 méteres körzetében kell, hogy megoldják, ha kilépnek a megengedett távolságon kívül, a járőröző hatóságok megbírságolhatják őket.

Tömegben sokkal nagyobb eséllyel terjed a vírus. Így hát nem szabad tömegbe verődni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

Megtarthatók a szigorúbb körülmények között is a magán és családi rendezvények, de itt is létszámlimitet rendelt el a kormány. Ezt 10 főben határozták meg - például születésnap és hasonlók esetén. A temetés más történet, azon többen vehetnek részt, de 50 főben ott is meghúzzák a határt. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt (a házasulók, a tanúk, szülők, nagyszülők, testvérek és gyerekek, és persze a szertartásvezető/anyakönyvvezető).

Az előző, létszámlimites intézkedésekből következik az is, hogy nem ülhetünk be iszogatni, eszegetni, beszélgetni sehova. Mint hogy a kocsmák nem tudnak olyan működést megoldani, ami ne lenne fertőzésveszélyes, nekik egyszerűen, úgy, ahogy van, be kellett zárniuk, legalább 30 napra, vagyis december 10-ig. Az éttermeknél kicsit más a helyzet, náluk az elvitelre főzés továbbra is engedélyezett. A fogyasztó pedig beléphet az étterembe - de csakis addig tartózkodhat odabent, míg átveszi a számára elkészített és becsomagolt ételt. Az üzemi étkezdék továbbra is nyitva tarthatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. A lottózó és a nemzeti dohánybolt sem nyithat ki este 7 és reggel 5 között.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak – kivéve, ha az Oktatási Hivatal, vagy más hatóság másképpen nem rendelkezik. A speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól azonban digitális munkarendben működnek. A középiskolai kollégiumok nyitvatartásáról az igazgató dönt, a felsőoktatási intézmények kollégiumai és diákotthonai azonban a magyarországi hallgatók számára bezártak.

-mfor.hu-

szeptember

14 Őszköszöntő

  • Időpont: szombat 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 14:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek