Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

A jó pálinka titka

2018. február 17., szombat 10:06

Ha valaki eddig hiányos ismeretekkel rendelkezett a jó pálinka elkészítésével kapcsolatban, az péntek este igazán autentikus személytől, Izsó Lászlótól, a Pálinka Lovagrend tagjától sajátíthatta el a nemes ital cefrézésének és főzésének titkait.

A dadi szeszfőzde tulajdonosa volt ugyanis vendége a második alkalommal megrendezett szákszendi pálinkakóstolónak, ami Hartmann Imre alpolgármester kezdeményezésére indult tavaly.

Mint azt a szakember elmondta, a jó pálinka 90%-ban a cefrézésen múlik. Csak kiváló alapanyag felhasználásával, gondos tisztításával, mosásával, magozásával, esetleg darálásával, majd a cefre helyes kezelésével kaphatunk olyan nyersanyagot, amiből a főzdében kinyerhetik a megfelelő ízeket, zamatokat, s nem utolsó sorban a kellő szeszfokot.

A gyümölcsnek először meg kell erjednie, s ezért a cefréhez fajélesztőt is adhatnak, hogy ez a bomlási folyamat az elejétől a végéig egyenletes maradjon. A szakembereket megosztja az a kérdés is, hogy a cefrébe kell-e cukor, vagy sem? Vannak vélemények, melyek szerint a cefrébe ne kerüljön kívülről hozzáadott (bármilyen) cukor, mert akkor már nem az igazi a pálinka. Vannak, akik azt javasolják, hogy 8-10% cukor szükséges a jó pálinkához.

Ugyanennyire megosztó az is, hogy szükség van-e levegőztetésre, vagy a levegőtől teljesen elzárva forrjon ki a cefre?

Izsó László ezekkel kapcsolatban is kifejtette a véleményét, majd azt is részletezte, hogy miért nem érheti el a házi pálinkafőzés végeredménye az ipari főzde termékét.

-Rögtön kezdeném a mennyiséggel. A dadi főzdében 400 literes üstben kezdődik a lepárlás, majd közel 20 méteres csőrendszeren csapódnak le a káros anyagok, a rossz ízt adó kozmaolajokat pedig a Szőllősi féle szűrő fogja fel. Ezeknek a feltételeknek (persze sok más mellett) az otthoni lepárlók nem tudnak megfelelni – fogalmazott a lovagrend tagja.

A kétórás előadás közben persze a jelenlévők egymás pálinkáit is megkóstolták, elemezték a szakember iránymutatásai alapján. Elsősorban törkölyből készülteket, de olyan kuriózum is került a poharakba, mint a fekete ribizliből készült párlat.

december

22 Falukarácsony

  • Időpont: vasárnap 16:00
  • Helyszín: Faluház

Igazgatási szünet

2024. december 8., vasárnap 08:18

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2024.12.23. napjától 2025. január 6. napjáig igazgatási szünetet tart. Az igazgatási szünet időtartama alatt kizárólag a halaszthatatlan anyakönyvi ügyek (születés, haláleset) intézése történik. Az anyakönyvi ügyek bejelentése esetén hívják Mezőfi Attiláné általános igazgatási ügyintézőt a +36 (30) 219-5093 telefonszámon.

Kovács Laura kirendeltségvezető

Bővebben

Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat

2024. november 2., szombat 14:19

Szákszend Község Önkormányzat képviselő-testülete csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2025. évi fordulójához. A pályázat célja: az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvétel támogatása.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek