Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

A jó pálinka titka

2018. február 17., szombat 10:06

Ha valaki eddig hiányos ismeretekkel rendelkezett a jó pálinka elkészítésével kapcsolatban, az péntek este igazán autentikus személytől, Izsó Lászlótól, a Pálinka Lovagrend tagjától sajátíthatta el a nemes ital cefrézésének és főzésének titkait.

A dadi szeszfőzde tulajdonosa volt ugyanis vendége a második alkalommal megrendezett szákszendi pálinkakóstolónak, ami Hartmann Imre alpolgármester kezdeményezésére indult tavaly.

Mint azt a szakember elmondta, a jó pálinka 90%-ban a cefrézésen múlik. Csak kiváló alapanyag felhasználásával, gondos tisztításával, mosásával, magozásával, esetleg darálásával, majd a cefre helyes kezelésével kaphatunk olyan nyersanyagot, amiből a főzdében kinyerhetik a megfelelő ízeket, zamatokat, s nem utolsó sorban a kellő szeszfokot.

A gyümölcsnek először meg kell erjednie, s ezért a cefréhez fajélesztőt is adhatnak, hogy ez a bomlási folyamat az elejétől a végéig egyenletes maradjon. A szakembereket megosztja az a kérdés is, hogy a cefrébe kell-e cukor, vagy sem? Vannak vélemények, melyek szerint a cefrébe ne kerüljön kívülről hozzáadott (bármilyen) cukor, mert akkor már nem az igazi a pálinka. Vannak, akik azt javasolják, hogy 8-10% cukor szükséges a jó pálinkához.

Ugyanennyire megosztó az is, hogy szükség van-e levegőztetésre, vagy a levegőtől teljesen elzárva forrjon ki a cefre?

Izsó László ezekkel kapcsolatban is kifejtette a véleményét, majd azt is részletezte, hogy miért nem érheti el a házi pálinkafőzés végeredménye az ipari főzde termékét.

-Rögtön kezdeném a mennyiséggel. A dadi főzdében 400 literes üstben kezdődik a lepárlás, majd közel 20 méteres csőrendszeren csapódnak le a káros anyagok, a rossz ízt adó kozmaolajokat pedig a Szőllősi féle szűrő fogja fel. Ezeknek a feltételeknek (persze sok más mellett) az otthoni lepárlók nem tudnak megfelelni – fogalmazott a lovagrend tagja.

A kétórás előadás közben persze a jelenlévők egymás pálinkáit is megkóstolták, elemezték a szakember iránymutatásai alapján. Elsősorban törkölyből készülteket, de olyan kuriózum is került a poharakba, mint a fekete ribizliből készült párlat.

szeptember

14 Őszköszöntő

  • Időpont: szombat 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 14:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek