Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Polgármesteri interjú

2016. december 4., vasárnap 09:50

Az elmúlt héten szavazott a képviselő testület arról, hogy végre legyen saját címere a településnek. Erről, óvodafejlesztésről, egy szociális központ létrehozásáról és az új honlapról is nyilatkozott László Kálmán polgármester a 24 ÓRA munkatársának.

- Fontos döntésekről esett szó a legutóbbi testületi ülésen. Egyebek mellett egy címer-tervezetet is elkészítettek…
- Elsősorban gazdasági jellegű témákat vitatott meg legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Egyebek mellett módosítottuk a költségvetési rendelet, megtárgyaltuk a 2017. évi koncepciót, valamint döntött a testület térfigyelő kamerák elhelyezéséről, amelyek természetesen a falu központjában lennének elhelyezve. Elfogadta a testület a község címer tervezetét, melyet megküld a Megyei Címer Bizottságnak véleményezésre és amennyiben bizottság elfogadja, a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotnia a címerről és címerhasználattal kapcsolatban. Részleteket egyelőre nem árulok el, azt igen, hogy a mezőgazdaság és Szákszenden található egyházi felekezetek motívumai megtalálhatóak lesznek rajta. Szóval a következő testületi-ülésen dönt majd a grémium arról, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat, külterületi önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére a VP6.7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámon megjelent felhívás keretében.

- Sikerült megvalósítani az idei évre kitűzött célokat?
- Minden tőlünk telhetőt megtettünk és örömmel mondhatom, hogy ez a jellemző. A munka, ami talán kevésbé látványos és kisebb léptékű fejlődésnek számít a település életében, de annál sokkal fontosabb, mintsem említés nélkül maradjon. A Száki elágazásnál új buszmegállót építtettünk, a polgármesteri hivatalban légkondicionálót szereltettünk be a komfortosabb munkavégzést elősegítendő légkör kialakítása miatt. A Kiskuckó Napközi Otthonos Óvodában a harmadik csoport, Méhecske (ZÜMI) részére öltözőt és vizes blokkot alakítottunk ki. Lehetővé vált ezáltal, hogy a három év alatti gyermekek is kulturált körülmények között, külön csoportban járhassanak óvodába. Közel 200 méteren felújítottuk a csapadékvíz-elvezető árkokat, továbbá közmunka program keretében kis értékű tárgyi eszközök és anyagok kerültek beszerzésre.

- Mi a jövő év fő csapásiránya?
- Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok fejlesztéseinek támogatása jogcímen elnyert 20 milliót pályázati támogatással megtörténik az Kiskuckó óvoda második épületének nyílászáró cseréi, valamint mindkét épület külső szigetelése. Teljessé válik ezáltal a 2007-ben megkezdett fejlesztés. Ugyanezen támogatásból napelem rendszert helyezünk el az önkormányzat épületén és a faluházon, valamint utóbb említett épületen nyílászárók cseréje is történik. Mindezektől az önkormányzat a közüzemi költségek csökkenését várja. Január 1.-től központi rendszerben fog (ASP) történni az önkormányzat és intézményeinek könyvelése. A rendszer bevezetésére kiírt pályázaton önkormányzatunk 7,2 millió forintot nyert, melyet teljes egészében a feladat ellátására kell fordítani. Folytatjuk a csapadékvíz-elvezető árkok felújítását, a Dózsa György utcánál, a Száki utcában és a Ligettől a Győri utcáig. Tervben van a térfigyelő kamerarendszer kialakításának folytatása a település be és kivezető útjaira, valamint a volt „Hatósági Húsbolt” épületében körzeti megbízotti és polgárőr iroda kialakítása.

- Egy régi álom válna valóra a Kis utcai régi községháza felújításával. Jövőre elkezdődhet?
- Benyújtottuk a „Szociális és gyermekjóléti központ kialakítása” című pályázatunkat a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése megnevezésű Operatív Program keretében kiírt pályázati felhívásra. Pályázatunk összeállításában és megírásában a Megyei Önkormányzat Nonprofit Kft-je volt a segítségünkre. Döntés csak a jövő év elején várható. Önkormányzatunk bízik a pályázat kedvező elbírálásában. Pozitív döntés esetén, közbeszerzés után kezdődhet meg a volt „szendi községházban” a teljes körű fejlesztés. Az építési engedély már rendelkezésre áll.

- Új honlappal, esztétikusabb megjelenéssel és kezelhetőbb internetes felülettel büszkélkedik ezentúl a település. Megérett a változás?
- Több mint két hónappal ezelőtt ült össze első alkalommal az a stáb, amelynek feladata az volt, hogy készítse el a község új internetes portálját. Figyelemfelkeltő, ugyanakkor esztétikus látvány, megújult menürendszer, minden elemében jelenkori, XXI. századi számítástechnikai megoldások. Ezen feladatokkal lettek megbízva a csapat tagjai, akik – mint az advent első napjától látható – minden tekintetben megfeleltek a kihívásnak. A cél ugyanaz volt, mint az elmúlt években: olyan internetes oldalt alkotni, amelyen könnyű az eligazodás és a keresés, megfelelő felület áll a friss hírek és az audiovizuális tartalom rendelkezésére, megtalálhatók az önkormányzat, a hivatal és az intézmények részletes adatai, az elérhetőségek, valamint az elektronikus levélcímek, de tájékozódni lehet a pályázatokról és a közpénzek felhasználásáról is. A weboldal a 2016-os év feltöltött anyagaival startol, de hangsúlyozni szeretném, hogy rengeteg munka volt, van és lesz is még vele. A portál – természetesen – nem befejezett, hiszen az archív tartalmak folyamatos szelektálása és feltöltése folytatódik, a még meg nem valósított ötletek, látványelemek programozása jelenleg is tart. Ez úton is szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik tettek azért, hogy jó szívvel ajánlhassam Szákszend polgárainak a www.szakszend.hu portált.

szeptember

14 Őszköszöntő

  • Időpont: szombat 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 14:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek