Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Elköszönt a jegyző

2024. szeptember 20., péntek 06:11

Egy sürgősségi indítvánnyal együtt 11 napirendet tárgyalt szeptember 18-án a szákszendi képviselő-testület, amely – amennyiben nem kerül sor rendkívüli ülés összehívására – utolsó alkalommal ülésezett a jelenlegi felállásban, miután a mandátuma szeptember 30-án megszűnik.

A két ülés közötti eseményekről készült beszámolóból Papp Attila Csaba polgármester a bölcsődei napelemrendszer bővítésére tett javaslatát emelte ki. Mint mondta, a bölcsődében villanyfűtés van, a telepített napelemrendszer évente átlagosan a felhasznált energiamennyiség 30%-át termelte meg, amely 50%-ra bővíthető. A korábbi vállalkozó egy 14 db napelemből álló 6,02 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer telepítésére tett ajánlatot kicsivel több, mint 1,5 millió forint + Áfa költségvonzattal. A polgármester a bővítést azzal is indokolta, hogy már óvodákban, bölcsődékben is engedélyezik klímaberendezések telepítését, melyekkel nyáron hűteni, télen fűteni lehet, s hozzátette, hogy a kiadásra a fedezet rendelkezésre áll a költségvetésben. A testület elfogadta a javaslatát és döntött a szerződés megkötéséről.

A képviselők sürgősségi indítványként tárgyaltak a Tankerületi Központ vagyonkezelői jogának ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséhez szükséges, a Szákszendi Öveges József Általános Iskola köznevelési intézmény feladatellátási helyeként szolgáló ingatlanra vonatkozó szerződés módosításáról. dr. File Beáta jegyző szóbeli kiegészítésként elmondta, hogy az alapszerződés 2013-ban köttetett, a jelenlegi módosítás csupán – például névváltozásból eredő – technikai átvezetéseket takar. Ez egy ingyenes vagyonkezelési jog, a tulajdonjogot továbbra is az önkormányzat gyakorolja, a javasolt módosítások elfogadásából semmi hátránya nem származik. Van-e garancia az állagmegőrzésre? – tette fel a kérdést Hartmann Imre alpolgármester, mire válaszul Papp Attila Csaba polgármester elmondta, hogy az önkormányzat a maga részéről, amit tud, megtesz, nyáron például kifestették az étkezőt és a konyhát. Az ülésen jelenlévő Palotainé Papp Éva igazgató hozzátette: lehetőség szerint igénylik a fenntartótól a munkálatokat, de jellemzően csak a legszükségesebbekre kerül sor. Mi mindig „dörömbölünk”, igyekszünk jó gazda lenni – fogalmazott. A jegyző a napirendhez kapcsolódóan egy iskolai alapítvány létrehozásának a lehetőségét is felvetette, hiszen – ahogy mondta – azon keresztül akár az önkormányzatnak is módjában állna a közvetlen támogatás. A testület elfogadta az előterjesztést.

Az ülés további részében a képviselők tárgyalták az idei évi költségvetés I. félévi teljesítéséről készült beszámolót, elfogadták a Kiskuckó Napközi Otthonos Óvoda következő nevelési évére vonatkozó munkatervét, a 2025-2039. évi szennyvíz gördülő fejlesztési tervet, a Szákszendi Evangélikus Egyházközség kérelmére döntöttek arról, hogy 100.000 Ft-os támogatást nyújtanak a Szákszend belterület 1255/1 helyrajzi szám alatt működő temető zöldterület kezeléséhez, és elfogadták a bölcsőde elmúlt évi munkájáról készült beszámolót. A napirendhez hozzászólva Takács Gyöngyi intézményvezető köszönetét fejezte ki az önkormányzat, s mindazon képviselők, szülők számára, akik részesei voltak az intézmény udvara rendbetételének, szépítésének. Mint mondta, megtörtént a szemételszállítás, a földhordás, tereprendezés. a bölcsőde előtt kivágták a veszélyes fákat, a helyén parkolót alakítottak ki. Lefestették az udvari kerítéseket, a hátsó udvar bekerítése pedig folyamatban van. Nagyon szép lett! Mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs ez a rengeteg segítség és összefogás – fogalmazott.

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal elmúlt évi munkájáról számolt be dr. File Beáta jegyző, a szákszendi kirendeltségről elmondva, hogy tavaly a szakmai ügyszám megközelítette az ötezret, a feladatellátáshoz elegendő a hivatali létszám, a köztisztviselők rendelkeznek a vonatkozó jogszabályokban meghatározott iskolai végzettséggel, a kirendeltség vezető magas színvonalon látja el a teendőit, és nagyon jó együttműködés alakult ki a hivatalok között. Ezért nemcsak a hivatali munkatársak, hanem a regnáló testület számára is köszönetét fejezte ki, egyben tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Oroszlányban szeptember 30-áig látja el a jegyzői feladatokat, majd a gondolatait így zárta: épüljön, szépüljön továbbra is Szákszend!

október

4 Aradi Vértanúk Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: péntek 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

12 Szüreti felvonulás

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend

22 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark
november

8 Idősek napja

  • Időpont: péntek 16:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház
december

15 Falukarácsony

  • Időpont: vasárnap 16:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház

Vonatok kalauz nélkül

2024. szeptember 2., hétfő 08:10

2024. szeptember 2-től a MÁV-START Zrt. a kalauz nélküli (KN-es) közlekedést kiterjeszti, és egyben pilot üzem keretében vizsgálja a kalauz nélküli közlekedés szabályainak átalakítását. Eszerint egy meghatározott területen belül közlekedő valamennyi vonatra a zóna állomásain csak előre váltott menetjeggyel lehet felszállni, a pótdíj 25.000 Ft – olvasható a társaság honlapján.

Bővebben

Pályázat hátrányos helyzetű, tehetséges diákoknak

2024. augusztus 30., péntek 05:00

Országos ösztöndíjpályázatot hirdet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 2024/2025-ös tanévre hátrányos helyzetű, tehetséges, az általános iskola 2., 3. osztályos kitűnő vagy jeles tanulóinak, közel egy hónapig lehet jelentkezni.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek