MÁV: a hőségre érzékenyek utazzanak busszal, mert ott van klíma

2024. július 15., hétfő 11:20

A napok óta tartó és jövő hét elején is folytatódó extrém hőség miatt közleményt adott ki a MÁV, amelyben több dolgot is kérnek az utasoktól, és tanácsokat is adnak.

Az egyik ilyen kérés, hogy a „kritikus hőségre érzékeny, egészségügyileg veszélyeztetett” utasok, akiknek megoldás a buszozás is, használják ki a vármegye- és országbérletek előnyeit: „ezekkel a díjtermékkel már a Volánbusz helyközi járatain is korlátlanul utazhatnak, az érintett buszaink 84 százalékán pedig klímaberendezés működik” – írja a MÁV.

Azt is írják, hogy a vasúttársaság mindezeken felül arra kéri utasait – különösen azokat, akik a hőségre érzékenyek, egészségügyileg veszélyeztetett csoportba tartoznak –, hogy az állami hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, ha pedig így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról.

Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy az utasok mindig elegendő folyadékkal induljanak útnak, és inkább a reggeli és esti órákban vonatozzanak.

A vasúttársaság kitért a vonatok állapotára is. „Sajnos a járműparkunk jelentős része még nem klímával, hanem ún. légjavítóberendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. A több napon át tartó rendkívüli forróság közepette történő maximális kihasználtság mellett pedig – az időszakos karbantartás ellenére is – növekszik a meghibásodás esélye.”

Hozzáteszik, hogy amikor kivizsgálják a klímával kapcsolatos panaszokat, az derül ki, hogy a berendezések működtek, de „a technikai korlátjaik miatt nem voltak képesek olyan mértékben lehűteni a levegőt, hogy az az utasok többségének komfortos legyen”.

A MÁV a közleményben kitér arra is, hogy napközben a forgalmasabb busz- és vasútállomásokon továbbra is vizet osztanak a harmadfokú hőségriasztás ideje alatt. Emellett azt ígérik, hogy igyekeznek minél gyorsabban reagálni, ha a rendkívüli időjárási körülmények miatt például szerelvénycserére vagy pótlóbuszra van szükség, a klímaberendezések működésére pedig kiemelt figyelmet fordítanak.

Kevesebb